Siirry pääsisältöön
17.5.2023, 12.44

Pappilanlahden meluaidan muraalin äänestystulos

Pappilanlahden meluaitaan piirtyy kesän aikana järviruokoja.

Pappilanlahden meluaidan äänestykseen saatiin huikeat 448 ääntä – ja tulos on nyt selvillä! 
 
Äänestyksen voitti Idea 1: Inspiraationa Ruokolahden vaakuna
 
Kiitos kaikille äänestäneille! 
 
Ideoita muraalin sisällöksi kerättiin maaliskuussa, ja ideoiden perusteella suunniteltiin kaksi luonnosta. Idea 1 keräsi äänestyksessä yli 70 % annetuista äänistä. Toisena ehdokkaana äänestyksessä oli idea, jonka inspiraationa toimivat luonto ja pölyttäjät. Kuntakuvataiteilija Viivi Kiiskinen toteuttaa teoksen meluaitaan kesän aikana, ja pohjamaalaustyöt ovat jo käynnissä.
 
 

Idea 1: Inspiraationa Ruokolahden vaakuna

Gustaf von Numersin suunnittelema vaakuna, kolme järviruokoa sinisellä pohjalla, innosti suunnittelemaan meluaitaan aiheeseen pohjautuvan luonnoksen. Myös ideoiden keruussa järviruo’ot nousivat toistuvasti esiin. Itselle heinäkasvit tuovat vahvasti mieleeni Ruokolahden ja kun meluaidan suunnasta katsoo kirkonmäelle päin, avautuu järvimaisema, jossa nuo kasvit komeilevat - ympäri vuoden. 

Lähdin liikkeelle suunnittelussa kuvaamalla tuon rannan ruokoja ja käytin niitä pohjana idealle. Keräämäni ehdotusten mukaan Ruokolahdesta tulee mieleen väreinä sininen ja vihreä, niin myös minulle! Poimin ne tietenkin myös luonnokseen ja muita ehdotettuja, kuten esimerkiksi leijonan keltaisen ja pinkin. Ruokojen taustalle tein aaltoilevaa kuviota, jota olen käyttänyt ennenkin teoksissa kuvailemaan vesistöä, satamaa yms. Taustan kuvioinnissa voi nähdä Saimaan aallot, laskettelukeskuksen kumpareet tai vaikka sen Suomen suurimman pumptrack-radan!

Maalauspintana meluaita on pitkä (tosi piiiiitkä) ja vaikka teosta voi ihailla kävellen - kuljetaan sen ohi paljon mm. autolla, joten luonnollisesti kovin pieni kuvio, monilla yksityiskohdilla voisi jäädä näkemättä. Päädyin siis molemmissa ehdotuksissa isoihin selkeisiin väripintoihin ja kuvioihin. Pohjanaväriksi aidalle ehdotan vaaleanharmaata, johon kirkkaita värikerroksia on hyvä lähteä maalaamaan. Pohjan aaltoileva kuvio muokkaantuu aidan mukaan, korkeimmassa kohdassa ollaan jopa kolmessa metrissä maalaamassa ja matalin kohta melkein puolet tuosta mitasta! Pohjan värit menevät talven lumikinoksista, kesän vihreään nurmikkoon. Ruo’oissa taas voi ajatella olevan neljän vuodenajan sävyjä ja ne muuttuvat pikkuhijaa sinisestä pinkkiin jne. koko aidan mitalta. Koko meluaita käsittää 24 osaa, yksi välikkö on 2-3 metriin leveä ja mittaa aidalla on yhteensä yli 60 metriä!

Mitä muuta sinulle tulee näistä muodoista ja väreistä mieleen?

 

       

Jaa sivu: