Siirry sisältöön
Etusivu/Etelä-Karjala tukevasti perustasolla – tartunnat tulevat maakunnan ulkopuolelta, matkustamista pyydetään välttämään
Ruokolahti tiedottaa

Etelä-Karjala tukevasti perustasolla – tartunnat tulevat maakunnan ulkopuolelta, matkustamista pyydetään välttämään

9.6.2021
käsivarren mitan päässä.jpg

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 8.6.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Toistaiseksi voimassa ovat seuraavat AVI:n tartuntatautilakia koskevat päätökset:

  • 1.6.–30.6.2021 tartuntatautilain 15 §:n ja 16 §:n mukaiset ryhmäterveystarkastuksia koskevat päätökset.
  • Valtakunnallisesti voimassa on 30.6.2021 saakka tartuntatautilain 58 c §, joka velvoittaa toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein.

Tilannekuvaryhmä ei pidä perustasolla voimassa yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevaa suositusta Etelä-Karjalassa. Yksityistilaisuuksissa tulee edelleen huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että työnantajat jatkaisivat Etelä-Karjalassa etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä. Päätös on voimassa 31.8.2021 saakka.

– Epidemian perustasolla oikea-aikainen testiin hakeutuminen on tärkeää, pienistäkin oireista on hyvä käydä testissä, jotta tartunnat saadaan nopeasti kiinni ja tartuntaketjut jäljitettyä. Tällä hetkellä tartunnat tulevat pääosin Etelä-Karjalan ulkopuolelta ja huolta herättävätkin nyt erilaiset isot kokoontumiset, joissa muodostuu tiiviitä väkijoukkoja ja esimerkiksi tällä viikolla alkavat jalkapallon EM-kisat, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Eksote järjestää Nuijamaan rajanylityspaikalla terveystarkastuksia, joihin kuuluu myös koronatestaus. Tällä hetkellä terveystarkastukset ovat pakollisia. Matkustamista ulkomaille ei suositella ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos luokittelee esimerkiksi Venäjän riskimaaksi.

– Virusvariantit ovat epidemiatilanteen kannalta arvaamattomia. Tutkittua tietoa niistä karttuu kuitenkin koko ajan ja esimerkiksi Intiasta löydetty ja Suomeenkin levinnyt deltavariantti tarttuu 40 prosenttia helpommin kuin brittilähtöinen alfavariantti, jolloin se aiheuttaa myös nopeammin ryöpsähtäviä epidemioita. Maailmalla ja Suomessa tilanne rauhoittuu, mutta esimerkiksi Venäjällä tilanne on toinen ja rokotuskattavuuskin heikko, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

WHO on suositellut kesäkuun alussa nimeämään koronavirusmuunnokset kreikkalaisin kirjaimin. Aiemmin esimerkiksi brittivarianttina tunnettua muunnosta kutsutaan jatkossa alfavariantiksi ja Intian varianttina tunnettua muunnosta deltavariantiksi.

Lisätietoa virusmuunnoksista sekä nimeämiskäytännöistä: THL / Muuntuneet koronavirukset https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/muuntuneet-koronavirukset

Etelä-Karjalassa tilanne pysyy hyvänä vastuullisen käytöksen myötä

Etelä-Karjalassa tulee edelleen muistaa käyttää kasvomaskia, kun liikutaan paikoissa, joissa tavataan toisia ihmisiä. Hyvästä käsihygieniasta ja riittävästä etäisyydestä maskien lisäksi huolehtimalla tilanne saadaan pysymään hyvänä.

– Suomessa tilanne on nyt parempi ja rokotuksiin hakeutuminen on Etelä-Karjalassa ollut hyvää. On ilahduttavaa nähdä, että tilanteen parantumisesta huolimatta Eksoten alueella ihmiset malttavat vielä käyttää kasvomaskeja ja suojautua muilla tavoin koronalta. Rokotukseen on hyvä varata aika nyt, kun mahdollisuus siihen tarjotaan. Kahden rokotteen jälkeen suoja on kattava, joten tehostekin tulee muistaa hakea, vinkkaa Suomalainen.

Mikäli koronavirukseen viittavia oireita on, tulee pysyä kotona. Kouluun, varhaiskasvatukseen tai töihin ei voi mennä. Alle kouluikäisten lasten osalta lieviä oireita voi seurata kotona. Kaikki muut henkilöt tulee testata. Testiin voi hakeutua Omaolon oirearvion kautta tai soittamalla Eksotelle. Koronaviruksen oireet ja ohjeet testiin hakeutumiseen voi tarkastaa Eksoten verkkosivuilta: www.eksote.fi/koronavirus.

Varaa itse aika koronarokotukseen omalla vuorollasi, myös kesällä

Koronarokotuksiin tulee hakeutua silloin, kun oma rokotusvuoro on. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksote avaa uusia rokotettavia ikäryhmiä säännöllisesti. Tällä hetkellä ajan rokotukseen voivat varata kaikki 30 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä kaikki riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat. Seuraavaksi rokotusajanvarausmahdollisuus avataan kaikille 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Koronarokotukset annetaan tällä hetkellä kahden rokotteen sarjana.

Tarkasta ajankohtainen tilanne www.eksote.fi/koronarokotukset.

Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne