Siirry sisältöön
Etusivu/Infektio-oireinen lapsi kuuluu kotiin
Ruokolahti tiedottaa

Infektio-oireinen lapsi kuuluu kotiin

15.9.2020
covid-19.jpg

THL tarkensi lapsia koskevaa ohjettaan. Myös Eksoten toimintaohjeet on päivitetty. Eksoten ohjeet löytyvät kootusti osoitteesta: www.eksote.fi/koronavirus/ohjepankki

Uuden ohjeen mukaan lapsi, jolla on minkäänlaisia infektio-oireita ei saa mennä kouluun eikä osallistua varhaiskasvatukseen. Lapsen koronavirustestaamista tulee harkita, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Infektio-oireita ovat esimerkiksi nuha, yskä, kuume, kurkkukipu, pahoinvointi, ripuli, hengenahdistus, lihaskivut ja väsymys.

Kaikki kipeät lapset kuuluvat kotiin, koululaiset testattava

Kouluikäisen lapsen saadessa infektio-oireita tulee hakeutua koronavirustestiin. Testiin voi hakeutua soittamalla suoraan omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysaikana numeroon 116 117.

Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tai perheenjäsen tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Vain ulkoiluun, lämpötilan vaihteluihin ja aktiiviseen liikkumiseen liittyvä nenän valuminen on tavallinen oire, eikä ole infektion merkki.

Jos oireet kotiseurannassa kokonaan väistyvät, alle kouluikäisen pikkulapsen ei tarvitse mennä testiin, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testi otetaan ja testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.