Siirry sisältöön
Etusivu/Koronalta tulee suojautua tarkasti - vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista
Ruokolahti tiedottaa

Koronalta tulee suojautua tarkasti - vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista

7.4.2021
covid-19.jpg

Koronalta tulee suojautua tarkasti – koronatartuntoja Eksoten Lappeenrannan kotihoidon työntekijöillä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote muistuttaa, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Lähikontakti syntyy THL:n mukaan esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä tai fyysinen kontakti COVID-19-tapaukseen. Lähikontakti syntyy myös, jos on syntynyt suojautumaton kontakti COVID-19-tapauksen eritteisiin kuten ysköksiin.

Lappeenrannan itäisen alueen kotihoidossa muutamalla hoitajalla koronatartunta

Eksoten kotihoidon työntekijöillä on havaittu koronavirustartuntoja Lappeenrannan itäisellä alueella. Altistuneet työntekijät ja asiakkaat on tartuntatautilääkärin toimesta asetettu karanteeniin sekä todennetusti koronavirukseen sairastuneet eristykseen.

– Testaamme nyt sekä kotihoidon työntekijöitä että asiakaskuntaa laajasti, jotta mahdolliset oireettomatkin tartunnat saadaan seulottua ja täten hidastettua koronaviruksen leviämistä, kommentoi tilannetta Eksoten kotihoidon palvelupäällikkö Miia Inna.

Eksotelle on tärkeää suojata sekä asiakkaita, että omia työntekijöitään. Kotihoidossa on käytössä erityiset suojaustoimet ja prosessit, joilla minimoidaan koronaviruksen leviämisriskiä. Työntekijöillä on ohjeita suojaamista ja hygieniaa koskien myös koronapotilaiden hoitoon.

– Meillä on sekä palvelujen hallinnan että työntekijöiden tasolla vastuu pitää turvassa asiakkaat ja kollegat. Tätä tartuntaketjua on tutkittu tarkasti kotihoidossa. Olemme käyneet läpi tilanteita, joissa tartunta on voinut tapahtua. Ohjeita on kerrattu ja tarkennettu sen osalta, miten voimme jatkossa ehkäistä vastaavien tilanteiden tapahtumista, korostaa Inna.

Tavanomaisia varotoimia noudetaan kaikkien asiakkaiden hoidossa. Esimerkiksi suojaimien riisumisessa tulee noudattaa täsmällisesti oikeaa järjestystä, jotta vältetään tilanne, jossa omilla käsillä levitetään virusta ympäristöön. Sairaana töihin on kiellettyä tulla. Jos asiakkaalla on, tai hänellä epäillään koronavirusinfektiota, ovat kosketus- ja pisaravarotoimet vielä tiukempia.

Yksittäisiä koronavirustartuntoja on lisäksi ilmennyt Eksoten omissa sekä Eksoten ostopalveluyksiköissä. Tilanteet ovat Eksoten tartuntatautiyksikön hallinnassa. Näissä tapauksissa koronalle altistuneet on tavoitettu ja tartunnan saaneet asetettu eristykseen.

Vierailut kotona asuvan omaisen luona tiukkaan harkintaan

Naapurit ja läheiset ihmiset ovat iäkkäille tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi, joten pyri löytämään turvallisia toimintatapoja. Älä vieraile iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita. Läheisiin voi pitää yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tavata läheistä ulkona.

Jos yksilölliseen harkintaan pohjaten vierailet iäkkäiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien luona, vältä kättelyä ja halaamista, huolehdi turvavälistä. Käytä vierailulla suu-nenäsuojusta. Huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja.

Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudata viranomaisten ohjeita.

Lisätietoja: THL / Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana

Koronaan sairastunutta ei saa tavata eristyksen aikana

Koronavirustartunnan saaneet ovat eristyksessä ja heidän samassa taloudessa asuvat perheenjäsenensä ovat virallisessa karanteenissa. Eristyksen ja karanteenin aikana ei tule tavata talouden ulkopuolisia ihmisiä. Perheenjäsenten tulisi välttää lähikontaktia myös eristyksessä olevaan henkilöön.

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, mutta virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät kuitenkaan säily tartuttavina pinnoilla pitkään.

Jos sairastat itse koronaa, pysy kotona

Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas. Kiinnitä huomiota siivoushygieniaan. Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella. Usein kosketeltavia pintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisimet ja kaukosäätimet. Heitä käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet suoraan roskiin. Sairastuneen huoneessa on hyvä olla oma roskapussi, joka suljetaan ennen kuin se viedään jäteastiaan. Muista pestä kätesi, kun käsittelet roskia tai kosket käytettyihin nenäliinoihin yms.

Siivoa wc-tilat desinfiointiaineella päivittäin roiskeita välttäen. Pese sairastuneen käyttämät astiat käytön jälkeen, pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan 60–90-asteisessa vedessä. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta pyykinpesun yhteydessä.

Lisätietoja: THL / Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle sekä sairastunutta henkilöä hoitavalle https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronaviruksen-hoito-ja-ohjeet-sairastuneell