Siirry sisältöön
Etusivu/Sairasta kuumeessa kotona – jos tarvitset akuuttia hoitoa, varaa aika päivystykseen
Ruokolahti tiedottaa

Sairasta kuumeessa kotona – jos tarvitset akuuttia hoitoa, varaa aika päivystykseen

23.11.2021
Flunssa.jpg

Eksoten yhteispäivystyksen tilat jaetaan keskiviikkona 24.11.2021 flunssaoireisille ja muille potilailla tarkoitettuihin tiloihin. Potilastilaa on käytössä rajallisesti, joten asiakkaiden tulee ennen päivystykseen saapumista ottaa yhteyttä hoidontarpeenarvioon puhelimitse. Eksote ei avaa muita erillisiä infektiovastaanottoja uudelleen. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten yhteispäivystys sijaitsee Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siivessä. Potilaiden sisääntulo sijaitsee 0-kerroksessa. Sisääntuloaulassa on ovivahti, joka varmistaa, että aulassa on samaan aikaan turvallinen määrä asiakkaita. Samalla hän varmistaa, että ajanvarausaika on varattuna päivystykseen.

Ruuhkaa päivystyksessä

Eksoten yhteispäivystys on ruuhkautunut viime aikoina useista syistä.

– Monet asiakkaat ovat tulleet suoraan vastaanotolle ottamatta ensin hoidontarpeen arvioon yhteyttä. Tämä on ymmärrettävää, jos puhelimitse ei aikaa meinaa saada. Meillä on kuitenkin vain rajallisesti tilaa ottaa potilaita odotustiloihin, jolloin vain ajanvarausperiaatteella pystytään kontrolloimaan turvallista potilasmäärää päivystysalueella, kertoo Eksoten yhteispäivystyksestä vastaava Akuuttitulosyksikön ylilääkäri Pekka Korvenoja.

Eksotella oli pahimpaan korona-aikaan erilliset infektiovastaanotot Lappeenrannassa Armilassa, Imatralla Honkaharjussa ja Parikkalassa hyvinvointikeskuksessa. Yhteispäivystyksen tilat oli jaettu infektio-oireisten ja muiden potilaiden hoitoon tarkoitettuihin tiloihin.

Infektiovastaanottoja ei olla ottamassa käyttöön koronatilanteen taas heikennyttyä, mutta päivystyksen tilat jaetaan keskiviikkona 24.11.2021 uudelleen kahteen erilliseen puoleen, jotta asiakkaiden turvallisuus voidaan taata. Toisella puolella päivystystä hoidetaan jatkossa infektio-oireisia potilaita.

– On iso riski, kun flunssaoireista kärsiviä potilaita istuu tiheästi päivystyksen odotustiloissa. Mikäli potilaat eivät ota etukäteen meille yhteyttä ja varmista vastaanottoaikaansa, vaikeutuu meidän mahdollisuutemme turvata asiakkaiden turvallisuus tiloissamme, selventää Korvenoja.

– Olemme käytännössä tilanteessa, että joudumme käännyttämään osan potilaista jo ulko-ovelta, ellei heillä ole aika etukäteen varattuna. Hätätilapotilaat hoidetaan aina. Onneksi samaan aikaan Kaikun tilanne on korjaantunut ja puhelinkontaktin saa helpommin, Korvenoja jatkaa.

– Päivystykseen on syytä myös varautua tulemaan myös epämiellyttävinä aikoina. Pääsääntöisesti asiakkaalle annetaan seuraava vapaa aika. Päivystyksellisissä asioissa ei voi olettaa saavansa palvelua silloin, kun itselle sopii, muistuttaa Korvenoja.

Hoidontarpeen arvioon tulee ottaa yhteyttä etukäteen, jotta päivystyksessä voidaan hoitaa potilaat kiireellisyysjärjestyksessä. Hätätilanteessa tulee soittaa viipymättä 112.

– Oma vointi saattaa tuntua siltä, että olisi tärkeää saada apua heti ja tuntuu hyvältä idealta lähteä suoraan päivystykseen. Tärkeää on luottaa ammattilaisen tekemään arvioon. Noudattamalla annettua ohjeistusta, suojelee sekä itseään, että muita potilaita. Isolla osalla vaivoista on spontaani paranemistaipumus, jolloin maltti ja itsehoito-ohjeet ovat paras apu. Hätätilanteessa tilanne on tietenkin toinen. Silloin pitää soittaa hätäkeskukseen, tähdentää Korvenoja.

Myös kaikilla hyvinvointi- ja terveysasemilla pyritään siihen, että odotustiloihin ei keräänny paljon vastaanottoa odottavia potilaita. Tämän vuoksi on tärkeää, että myöskään hyvinvointi- ja terveysasemille ei hakeuduta ilman ajanvarausta. Tilat pyritään pitämään väljinä. Honkaharjussa infektiopotilaat ohjataan yhteispäivystyksen tavoin erilliseen tilaan.

Kuumetaudit voi sairastaa kotona

Virusperäisten kuumetautien aiheuttajaa ei voi kotikonstein selvittää. Lievän koronavirustaudin, influenssan tai nuhakuumeen hoito-ohjeet ovat kuitenkin yhtenevät. Ylähengitystieinfektiota, eli tuttavallisemmin flunssaa, voi hoitaa ja seurata kotona.

– Kuume on yleensä elimistön normaali ja tarkoituksenmukainen reaktio tulehdustaudille. Flunssan iskiessä tärkeintä on levätä ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä juomalla esimerkiksi mehua tai teetä. Kuumetta voi alentaa huolehtimalla kevyestä vaatetuksesta ja esimerkiksi huoneen tuulettamisesta. Oloa voi helpottaa myös kotoa löytyvillä kuumelääkkeillä. Höyryhengitys esimerkiksi lämpimässä suihkussa auttaa nenän tukkoisuuteen niin aikuisilla kuin lapsilla, ohjeistaa Korvenoja.

Kotona kannattaa varautua flunssakauteen varaamalla lääkekaappiin perheenjäsenille sopivia parasetamoli- ja ibuprofeenivalmisteita. Neuvoja sopivien lääkkeiden valintaan saa apteekista. Kipeänä apteekkiin menemistä tulee kuitenkin välttää, joten kodin lääkekaapin sisällöstä kannattaa huolehtia jo etukäteen.

Tavallinen nuhakuume paranee itsestään hyvällä kotihoidolla. Flunssa ei yleensä vaadi lääkärin tutkimusta. Oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Erilaiset flunssaoireet voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Nuhaisena, kuumeisena tai kurkkukipuisena tulee jäädä kotiin. Töihin, kouluun tai harrastuksiin ei saa mennä. Oman kodin ulkopuolisiin ihmisiin on syytä välttää kaikkia kontakteja.

Flunssaoireisten lasten tarkemmat hoito-ohjeet löytyvät Eksoten päivystyksen sivuilta: https://www.eksote.fi/terveyspalvelut/paivystys/Hoito-ohjeet-lapsen-sairastuessa/

Milloin flunssaoireet vaativat päivystykseen tuloa?

Aikuisen potilaan tulee hakeutua hoidontarpeenarvioon, mikäli hänellä on hengitysvaikeuksia tai yleistila laskee.
– Jos lapsella on kuumeen lisäksi hengitysvaikeutta, verenpurkaumia iholla ja niskajäykkyyttä tai hänen yleistilansa on selvästi laskenut, on syytä hakeutua viipymättä terveydenhuollon ammattilaisen luo. Alle 3 kk ikäinen kuumeileva lapsi on aina vietävä lääkärin tutkittavaksi, kertoo Korvenoja.

Arkisin tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti terveysasemien palvelunumeroon, päivystysaikana soittaa Päivystysapuun 116 117. Hätätilanteessa tulee soittaa hätäkeskukseen 112.

Päivystyksen ruuhkautumisen tilannetta voi seurata Eksoten verkkosivuilta:

https://www.eksote.fi/terveyspalvelut/paivystys/Sivut/P%c3%a4ivystyksen-ruuhkamittari.aspx

Onko tarvetta koronatestiin?

Nuhan, kuumeen, yskän, ripulin tai muun infektioon viittaavan oireen vuoksi koronatestiin tulee hakeutua aina, mikäli ei ole ottanut koronarokotteita. Myös kahdesti rokotettujen tulee hakeutua testiin, mikäli kuuluu testattaviin ryhmiin.

Lisäksi mikäli tietää altistuneensa koronavirukselle ja alkaa saada lieviä oireita, tai kuuluu koronaviruksen tai influenssan osalta vakavan sairauden riskiryhmään tai työskentelee sote-alalla, tulee varata aika koronatestiin, huolimatta siitä onko saanut täyden rokotesarjan.

Testiin tulee hakeutua heti oireiden alussa, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan kiinni. Koronatestiin saa helpoiten ajan osoitteesta www.omaolo.fi tai soittamalla.