Siirry sisältöön

Ajankohtaista
Tapahtumat
 • Ketju järjestää Ehkäisevän päihdetyön viikolla torstaina 5.11. klo 18.00 alkaen Pilvessä - Keskutelua Kannabiksesta verkkotapahtuman. Tapahtumaa pääset seuraamaan facebook liven kautta Ketjun-facebook sivulla. Tapahtumassa keskustelemassa nuorten parissa toimivia ammattilaisia eri organisaatioista. Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään joka vuosi viikolla 45. EPT-viikko on valtakunnallinen, tunnettu kampanja, joka näkyy kunnissa ja kaupungeissa erilaisina tapahtumina, kohtaamisina ja teemailtoina sekä oppituntienkin sisällöissä. Tänä vuonna EPT-viikon teemana on kannabis ja viikon aikana halutaan kannustaa avoimeen keskusteluun kannabiksesta. Ketju on imatralaisten nuorten ja Imatralla liikkuvien nuorten parissa toimiva monialainen ennaltaehkäisevää työtä tekevä työryhmä. Ketjun tavoitteena on edistää Imatran seudun nuorten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Työryhmä koostuu nuorten parissa työskentelevistä ammattilaisista Imatran Kaupungilta, Ruokolahden kunnalta, Imatran Evakelisluterilaisesta seurakunnasta, Poliisilta ja Eksotesta sekä joukosta koulutettuja vapaaehtoisia.

  Lue lisää
 • Oletko kiinnostunut mehiläistarhauksesta ja oman hunajan tuotannosta? Haaveiletko uudesta, luonnonläheisestä harrastuksesta, joka voisi lisätä kotipuutarhasi satoa vai kiinnostaisiko ammattimainen mehiläisten hoito sinua tulonlähteenä? Tiesitkö, että myös kaupunkialueella mehiläistarhaus on mahdollista ja jopa taloudellisesti kiinnostavaa? Kurssin tavoitteena on antaa kurssilaisille perustiedot ja taidot mehiläisharrastuksen aloittamiseen. Kurssin sisältö: * mehiläisen biologia, * pesän rakenne, * aloitukseen liittyvät hankinnat, * hoitovälineet ja kalusto,* tarhapaikan valinta, *hoitotyöt eri vuodenaikoina, * hunajan korjaaminen ja käsittely, * mehiläishoidon edellytykset ja tarvittavat panostukset. Alustava ohjelma (muutokset mahdollisia) Perjantai Klo 16.00Saapuminen ja majoittuminen Klo 16.30 Päivällinen Klo 17.00Opiskelua Klo 20.30Päivä päättyy Lauantai Klo 8.00Aamiainen kampuksella majoittuville Klo 8.30Opiskelua Klo 11.30Lounas Klo 12.00 Opiskelua Klo 14.15Kahvi Klo 14.30Opiskelua Klo 17.00Koulutuksen päätös Kustannukset Kurssin hinta on 100 € sis. opetuksen ja ohjelmaan merktyt ateriat. Majoitusmaksu opistolla yöpyville 34 eur/yö/2hh ja 54 eur/yö/1hh sisältää liinavaatteet ja aamupalan. Opettaja Jaana Nikkilä, mehiläishoitaja Opetusta on 15 h á 45 min . Kurssi toteutetaan yhteistyössä Suomen Mehiläishoitajain Liiton kanssa Ilmoittautuminen 5.2.2021 mennessä p. 044 258 2464 tai www.seurakuntaopisto.fi/kurssit Lisätietoja Irma Kosonen, kurssisihteeri, p. 044 258 2464, irma.kosonen@seurakuntaopisto.fi Peruutukset Ilmoittautumiset ovat sitovia. Peruutus on maksuton ilmoittautumisajan loppuun. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan peruutusmaksuna 50% kurssimaksusta. Jos jättää tulematta ilman peruutusilmoitusta, peritään koko kurssimaksu.

  Lue lisää
 • Kiinnostaako pihasuunnittelu? Onko kotisi tai kesämökkisi pihalla joku ongelmakohta, jolle pitäisi tehdä jotain? Pihasuunnittelukurssi koostuu kolmesta koulutusviikonlopusta, lisäksi kurssiin kuuluu omatoimisia tehtäviä kurssin aikana. Lopputuloksena on sinun oma pihasuunnitelmasi. Mikäli sinulla ei ole omaa kohdetta, kurssille voit osallistua myös kuunteluoppilaana – voit hyödyntää oppejasi myöhemmin. Aika: 1. jakso: la 20.- 21.2.2021, 2. jakso: 13. - 14.3.2021, 3. jakso: 24. - 25.4.2021 Koulutuspaikka: Jaakkima (Ruokolahti) Paikka: Ruokolahti Kouluttaja: Minna Harju, maisemasuunnitteluhortonomi (AMK), Viherkuutio Oy Ohjelma: Ennakkotehtävä: Pohdi omaa kohdettasi, sen positiivisia asioita ja ongelmakohtia. Mitä haluat kohteelta, millaisia tarpeita kohteella on? 1. jakso: la 20. – su 21.2.2021 Pihasuunnittelun perusteet, jolloin voit peilata opittua omaan kohteeseen. Välitehtävä: Mittaa oma kohde ja valokuvaa se. 2. jakso: la 13. – su 14.3.2021 Käymme läpi kurssilaisten omia kohteita/ongelmatilanteita. Ryhmä- ja yksilötyöskentelynä piirtäen ja pohtien, osittain opettaja/opetusvetoisesti. Välitehtävä: Piirrä suunnitelma loppuun, mieti valittavat kasvit, materiaalit, valaistus. 3. jakso: la 24. – su 25.4.2021 Käymme suunnitelmat läpi, tarkennamme opittua ja suunnittelun perusteita. Kurssihintaan kuuluu yhteensä kuusi päivää opetusta ja opetuspäivinä kaksi kahvia ja lounas. Opetuspäivät ovat lauantaina ja sunnuntaina klo 9.00 – 15.00. Kurssiviikonloput muodostavat kokonaisuuden, joten yksittäisiä viikonloppuja ei voi valita. Kurssin ohjelman muutokset ovat mahdollisia. Kurssille otetaan maksimissaan 15 henkilöä, että kaikkien kohteiden suunnittelun tukemiseen jää aikaa. Talvi ja puutarhan lepokausi on pihasuunnittelun parasta aikaa! Osallistumismaksu: 330 eur, sisältää kolme koulutusviikonloppua (la - su) sekä lounas ja kaksi kahvia päivittäin. Ilmoittautuminen päättyy: 19.01.2021 14:00 Lisätietoja: Irma Kosonen, kurssisihteeri p. 044 258 2464 irma.kosonen@seurakuntaopisto.fi

  Lue lisää
 • Kurssilla opitaan Android-puhelimen ilmaisen sovelluskehitysympäristön lataaminen, asentaminen ja varsinkin sen karkea käyttö, mitä ei opi kirjoista katsomalla. Esitellään monipuoliset simulaattoritoiminnot ja aidolla puhelimella testaaminen. Java-ohjelmointikielen, Java-luokkien ja XML-kuvauskielen osaaminen on kurssilla suhteellisen vähäisessä roolissa, koodi on pitkälti itsedokumentoivaa, eikä näiden perusasioiden oppimiseen tai opettamiseen keskitytä muuten, kuin sovelluksen kannalta oleellisissa asioissa. Harjoitustyönä rakennetaan neljänäyttöinen (activity) simppeli Android-esimerkkisovellus, joka toteuttaa nipullisen normaaleissa käyttöliittymissä tarvittavia hyödyllisiä piirteitä, kuten objektin kosketustoiminto, pitkä kosketus, sovelluksen toimintopalkin ottaminen käyttöön, tekstin hakutoiminnon (widget) implementointi, karkeiden kielitukipiirteiden standardi toteutus, sovelluksen ohjetiedoston luonti ja sen lukeminen kahdella eri tavalla (sekä paikallisesta tiedostosta että netin kautta), sekä sovelluksen asetustietojen muokkaus ja automaattinen tallentaminen puhelimen muistiin seuraavaa käynnistyskertaa varten. Sovellus pyrkii keskittymään laaja-alaisesti Android-versioihin alkaen noin v4 -- ei siis ainoastaan uusimpaan androidx:ään. Aikataulusyistä koodausopetus tapahtuu vain yhdellä eli opettajan koneella, joten kurssiin voi vaivatta osallistua myös kuunteluoppilaana, ilman kurssikonetta tai nettiyhteyttä. OHJELMA (muutokset mahdollisia) Perjantai 12.3.2021 Tutustuminen Android Studioon ja rakennettavan sovelluksen piirteisiin ja vaatimuksiin Klo 17.00 - 20.00 Lauantai 13.3.2021 Ladataan pala palalta ja toteutetaan valtaosa sovelluksen koodista. Klo 9.00 – 12.00 Opetusta päivän aikana noin 7 h Klo 12.00 - 12.30 Lounas Klo 12.30 – 14.00 Opetusta Klo 14.00 - 14.15 Päiväkahvi Klo 14.15 – 17.15 Opetusta Sunnuntai 14.3.2021 Viimeistellään sovellus toimivaksi kokonaisuudeksi ja ladataan se kurssilaisten omiin puhelimiin. Sovelluksen käyttämä ohjelmakoodi ladataan pilveen kurssilaisten mahdollista myöhempää jatkokäyttöä ajatellen. Klo 9.00 – 12.00 Opetusta päivän aikana noin 5 h Klo 12.00 - 12.30 Lounas Klo 12.30– 14.00 Opetusta Klo 14.00 - 14.15 Päiväkahvi ja kurssin päätös Opettaja Arto Kojo, DI, tietokirjailija, IT-asiantuntija, ex-koodaaja, freelancer Kustannukset Kurssin hinta on 100 eur sis. opetuksen pe - la (opetusta 20 h á 45 min) ja ohjelmaan merkityt ruokailut. Majoituksen voi varata erikseen, hinta alk. 25 eur/hlö/vrk. Ilmoittautuminen Perjantaihin 12.2.2021 mennessä p. 044 258 2464 tai www.seurakuntaopisto.fi/kurssit Lisätietoja Irma Kosonen, kurssisihteeri, p. 044 258 2464, irma.kosonen@seurakuntaopisto.fi Peruutukset Ilmoittautumiset ovat sitovia. Peruutus on maksuton ilmoittautumisajan loppuun. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan peruutusmaksuna 50% kurssimaksusta. Jos jättää tulematta ilman peruutusilmoitusta, peritään koko kurssimaksu.

  Lue lisää
 • Kurssilla saat ison repullisen käytännönläheisiä työkaluja ja ideoita moniaististen musiikillisten työtapojen hyödyntämiseen kasvatustyössä ja lapsen monialaisen oppimisen tukena. Päivä 1: Laulupiirtämisen perusteet Laulupiirtäminen on eri ilmaisun muotoja yhdistelevä toimintamuoto, jossa piirrokset syntyvät kuin taianomaisesti laulun tukemana. Menetelmän erilaiset harjoitteet ja työtavat tukevat eri-ikäisten ja -taitoisten lasten oppimista sekä tarjoavat osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia. Menetelmä toimii myös erinomaisena kuntoutusmuotona erityistä tukea tarvitsevalle lapselle. Osallistuja saa koulutuspäivästä hyvät perusedellytykset käyttää ja soveltaa laulupiirtämisen menetelmää eri-ikäisten lasten kanssa ja erilaisissa käyttöyhteyksissä. Menetelmään tutustutaan koulutuksessa toiminnallisesti – laulaen, piirtäen, leikkien, liikkuen, keskustellen ja yhdessä uutta luoden. Päivä 2: Musa tuntuu! Musiikillinen tunne- ja vuorovaikutusleikki Musa tuntuu sydämen tasolla ja välittää tunteita. Se antaa struktuuria toimintaan, rauhoittaa tai energisoi, lohduttaa tai riemastuttaa. Musiikki toimii yhteisenä kielenä – myös silloin, kun yhteistä kieltä ei syystä tai toisesta ole. Se antaakin mitä upeimmat siivet yhteisille kohtaamisille ja vuorovaikutukselle, tunneilmaisulle ja omien tunteiden käsittelylle. Jokaisella on oikeus kokea musiikki omalla tavallaan, oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Koulutuspäivän aikana kohotetaan yhdessä ”tunnesarvet” ja herkistytään kokemaan musiikkia uusin korvin ja aistein, löytäen siitä aina uusia tunnelmia, tunnetiloja, hahmoja, maisemia ja tarinoita. Päivä tarjoaa musiikillisia ja toiminnallisia työkaluja tunnetaitotyöskentelyyn sekä luovaan yhteistoimintaan ja ilmaisuun. Tunne- ja vuorovaikutusteemoja lähestytään luovasti mm. liikkeen ja leikin, kuvan, laulun ja soiton, keskustelun ja kosketuksen sekä draaman ja tarinankerronnan avulla. Kouluttaja Minna Lappalainen (Laulau Oy) on lastenmusiikintekijä, muusikko ja musiikkikasvattaja, joka on kouluttanut ja innostanut musiikillisten menetelmien käyttöön tuhansia suomalaisia ja myös ulkomaisia kasvatus- ja kuntoutusalan ammattilaisia. Lappalaisen menetelmämateriaaleja on käännetty useille eri kielille. Alustava ohjelma (muutokset mahdollisia) Tiistai 23.3.2021 9 - 11.30Kurssin avaus ja opetus alkaa 11.30 - 12.15Lounas 12.15 - 14.15Opetus jatkuu 14.15 - 14.30Päiväkahvi 14.30 - 16.00Opetus jatkuua Keskiviikko 24.3.2021 Klo 8.00 - 9.00Aamupala kampuksella majoittuville Klo 9.00 - 11.15Opetusta Klo 11.15 - 12.00Lounas Klo 12.00 - 13.30 Opetusta Klo 13.30 - 13.45Päiväkahvi Klo 13.45 - 15.15Opetus ja kurssin päätös Kustannukset Kurssin hinta on 150 eur sis. kurssin ohjelman ja ohjelmaan merkityt ateriat. Mahdollisuus majoittua kampuksella 34 € 2hh/yö ja 54 €/1hh sis. liinavaatteet ja aamupalan Ilmoittautuminen 7.2.21 mennessä Peruutukset Ilmoittautumiset ovat sitovia. Peruutus on maksuton ilmoittautumisajan loppuun. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan peruutusmaksuna 50% kurssimaksusta. Jos jättää tulematta ilman peruutusilmoitusta, peritään koko kurssimaksu.

  Lue lisää
Ruokolahti sosiaalisessa mediassa