Huuhan hiekkaranta

Huuhan hiekkaranta

Huuhan hiekkarannan laavu

opastaulu

Huuhan hiekkaranta

Kangassinisiipi

Ketosinisiipi

Kangasajuruoho

Sianpuolukka

Huuhanranta retkeilykohteena

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on hankkinut omistukseensa 5,5 hehtaarin alueen Huuhan hiekkarannasta. Muu osa rannasta on metsäyhtiöiden omistuksessa. Alueelle on rakennettu retkeilijöitä varten laavu, polttopuukatos, kompostikäymälä ja jäteastia. Saimaalta saavuttaessa rantaan pääsee parhaiten kanootilla matalan rannan vuoksi. Isommat veneet pitää jättää ankkuriin kauemmas rannasta. Autoilijoiden toivotaan välttävän rannalle ajoa.

Luontokohde

Lämpöoloiltaan suotuisa harjumainen alue on paitsi maisemallisesti komea, myös monen harjukasvin ja hyönteislajin esiintymispaikka. Esimerkiksi Etelä-Karjalan maakuntakasvi, kangasvuokko kukkii alueella paikoin suurina yhtenäisinä kasvustoina. Jyrkällä rinnealueella viihtyy myös harvinainen hietaneilikka. Kuumilla rinnehietikoilla lentelee alkukesällä runsaasti muurahaiskorentoja, joiden toukkien erikoiset pyyntisuppilot herättävät ihmetystä loppukesällä.
Uhanalaista harjusinisiipeä yritetään siirtää takaisin entiselle esiintymispaikalleen, josta se katosi 1980-luvun alkupuolella.

Utulan kohdalla Salpausselän harjumainen etelärinne on paikoin vesien muovaamaa mahtavaa hietikkorantaa. Tämä Huuhan hiekaksi kutsuttu jakso on eteläisen Saimaan komein.

Huuhanranta on yksi Ruokolahden Saimaa Geopark-kohteista.