Siirry sisältöön
Rakennukset

Heinahon maatila

Talonpoikaiskulttuurisäätiö myönsi vuonna 2003 kunniakirjan paikalle perinnerakentamisen säilyttämisestä.
Heinaho sijaitsee 110 metriä merenpinnan yläpuolella eräällä Äitsaaren korkeimmista paikoista. Heinahon pihapiiriä, kotimuseota ja tupaa esitellään ryhmille sopimuksen mukaan.

Ruokolahden kunnanvirasto

Ruokolahden kunnanvirasto on rakennettu Saimaan rantatörmälle 1933. Rakennuksen on suunnitellut viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen ja sen urakoi Rakennusliike K V Sten. Rakennuksen vihkiäiset pidettiin 27.7.1934.

Käyhkään saha ja Hovi

Ruokolahden ensimmäinen teollisuuslaitos oli Käyhkään höyrysaha, 1865. Sahan palamisen jälkeen (1871) paikalle rakennettiin lankarullatehdas. Sahan olemassaolosta kertoo siellä vieläkin nähtävissä olevat sahausjätteet ja sahausrimoista rakennettu rantaviiva.

Tilalla nykyään sijaitsee Käyhkään Hovi, joka on toiminut vuosikausia Enso-Gutzeitin ja StoraEnson toimihenkilöiden lomanviettopaikkana ja nykyisin Tornator Oy:n kerhon jäsenten lomanviettopaikkana. Käyhkään kanava on sotamarsalkka Suvorovin johdolla rakennettu kanava.

Lassilan seuratalo

Seuratalon juuret juontavat jo 1920-luvulle, jolloin paikalle rakennettiin tanssilava. Myöhemmin tanssilavaan tehtiin seinät ja katto. Maalaisliitto myi seuratalon kunnalle kansakouluksi, joka toimi tiloissa pari vuosikymmentä. Seuratalon maapohja on vuokramaalla, ja rakennusta uhkaa purkaminen.

Liikuntahalli

Ruokolahden liikuntahallin rakentaminen aloitettiin kesällä 2010 ja se valmistui 2011. Halli maksoi noin 4,5 milj. euroa.
Suunnittelijat: arkkitehtisuunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy, geotekninen suunnittelu Insinööritoimisto Geosaimaa Ky, rakennesuunnittelu Insinööritoimisto Tanskanen Oy, LVI-suunnittelu FCG Planeko Oy, sähkösuunnittelu Insinööritoimisto Metso Oy.
Urakoitsijat: pääurakoitsija NCC Rakennus Oy, LVI-urakoitsija Lemminkäinen Talotekniikka Oy, Sähköurakoitsija VVS – Sähkö Oy.
Kerrosala 2797 m2, huoneistoala 2653m2, tilavuus 22120 m3.

Myllyt

Ruokolahdella on kaikkiaan noin 70 myllykoskea, jotka kaikki olivat aikoinaan valjastettu käyttämään myllyjä. Merkittävimpiä myllyjä ja myllykoskia olivat Idmanin eli Pappilan mylly Kirkonkylällä, Kemppilän mylly, Veikkolan mylly Kuopiolassa, Kaijanlahden mylly Karkiassa, Inkisen mylly Utulassa ja Virmutjoen varrella Virmutjoen mylly, Rinkisen mylly, Hellstenin mylly, Laamalan Ylä- ja Alamyllyt sekä Pellisen mylly.

Rantalinna

Saimaan harjulla, Ruokolahden Haloniemessä seisoo komea jugend-linna, jolla on värikäs historia. Rantalinnassa on asunut korkeaa aatelia, se on ollut sotasairaalana, konduktööriyhdistyksen lomanviettopaikkana ja viime vuosina hotelli-ravintolana.
 

Soinilan koulusta Retsola

Soinilan koulu Saimaan rannalla Äitsaaressa perustettiin 1909 ja lakkautettiin 1989. Nykyisin rakennus toimii partiolaisten tukikohtana ja tunnetaan nimellä Retsola. Ruokolahden Erätoverit kunnostivat koulun 2004 retki-, leiri- ja kurssipaikaksi.

Hyvinvointiasema

Punatiilisen aumakattoisen rakennuskokonaisuuden on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Kaija Ojanen Ky, rakennesuunnittelu Rakennusinsinööritoimisto Erkki Kokko Ky, LVI-suunnittelu LVI-ins.tsto Ahtikari Oy, sähkösuunnittelu Ins.tsto N. Liukkonen Oy, pääurakoitsija Rakennusliike Sulo Lipsanen Ky, LVI-urakoitsija LVI-Projektit Oy, sähköurakoitsija Sähköliike Kuusitunturi Ky.
Hyvinvointiaseman (entisen terveysaseman), jonka kokonaiskustannukset kalustoineen olivat noin 8 milj. markkaa, harjannostajaisia vietettiin 1984. Rakennuksen tilavuus on 6047 m3.

Valkinhovi

Valkinhovi on 1920-luvulla rakennettu punahonkainen metsästysmajatyyppinen kartano, joka sijaitsee Ruokolahden Hauklapissa.
 

Åminnen hovi

Virmutjoen Hietamäki eli Gummeruksen tila sijaitsee kauniilla paikalla Ruokolahden Ilmajärvestä alkuunsa saavan Virmutjoen ja Saimaan rannalla, valtatie 62 varrella. Ruotsinkielinen rakennuttaja risti talon Åminneksi noin vuonna 1840. Vuonna 1912 Åminnen hovi siirtyi nykyisen omistajasuvun Gummerusten omistukseen. Hovi on toiminut tilapäiskouluna Virmutjoen koulun tuhouduttua tulipalossa ja sodan aikana Suojeluskunnan esikunnan tiloina. Talo kuuluu Etelä-Karjalan arvorakennusten joukkoon.

Seurakuntaopisto – Jaakkiman kampus

Saimaan niemessä, Sipiniemessä sijaitsee tiilirunkoinen, rapattu, vaaleankeltainen funkkistalo, joka on rakennettu 1956. Rakennuksen suunnittelivat Veikko Larkas ja Laura Järvi-Larkas. 1979 rakennetun opiskelija-asuntolan suunnitteli Arkkitehtitoimisto Kaija Ojanen Ky. 1998 opistoa laajennettiin ja siihen rakennettiin 300 -paikkainen Ruokolahti-sali kulttuuri- ja juhlatilaksi. Alttarikuvana on ”Karjalan Kristus”, jonka ovat tehneet taiteilija Maire Pyykkö ja hänen miehensä Arkadi ja poikansa Denis.
Halosen talo.jpg
Halosen talo

Heinaho.jpg
Heinahon maatila


Heinaho4.jpg
Heinahon maatilaa

Kunnantalo 3.jpg
Ruokolahden kunnanvirasto

Liikuntahalli.jpg
Liikuntahalli

Rantalinna.jpg
Rantalinna

Retsola 08 Kuva Anna Kosonen.jpg
Retsola

Terveysasema.jpg
Hyvinvointiasema

Valkinhovi.jpg
Valkinhovi