Siirry sisältöön
Ruokolahden kirkonmäki

Ruokolahden kirkonmäki sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla. Kirkonmäen rakennusten ja muistomerkkien arvomaailma sekä mäkeä ympäröivä luonnon kauneus muodostavat mieleenpainuvan kokonaisuuden. 

Kirkko ja kirkkopiha

Ruokolahden nykyinen kirkko on pitäjän kirkoista neljäs. Se on puinen ristikirkko, jolle antavat ilmettä laaja keskuskupoli ja korkea kellotorni. Kirkko valmistui vuonna 1854 Saimaan lahden rantatöyräälle.

Kirkkoa ympäröivä piha sankarihauta-alueineen on hyvin pidetty. Pihan näyttävimpiä yksityiskohtia ovat komeat pihtakuuset. Kirkon ympäristössä on säilytetty myös muita vanhoja, arvokkaita puita.

Ruokolahden kirkko, Ukonsalmentie 5, 56100 Ruokolahti. Katso sijainti tästä.

Ruokolahden kirkko -esite
Ruokolahti Church/Ruokolahti Kirche
Церковь Руоколахти


Kellotapuli

Paanukattoinen kellotapuli on Ruokolahden kirkonmäen rakennuksista tunnetuin. Tapuli on Ruokolahden vanhimpia rakennuksia. Se valmistui vuonna 1752 kirvesmies Tuomas Suikkasen mestarityönä. Kellotapulin sopusuhtainen kauneus viehättää useimpia ensisilmäyksellä. Tapulista onkin sanottu, että se on suomalaisen kirkkorakennustaiteen helmi.

Kellotapuli sijaitsee Ruokolahden vanhalla hautausmaalla.
Kellotapuli_Sini Hammarén.JPG
Kuva: Sini Hammarén 


Kotiseutumuseo

Kellotapulia vastapäätä on Ruokolahden kotiseutumuseo, joka on perustettu vuonna 1955 vanhaan viljamakasiiniin. Kolmikerroksisessa museossa on esillä noin 3000 esinettä. Itse rakennus on peräisin vuodelta 1861 ja se on puukoristeluineen varsin kiehtova. Lue lisää kotiseutumuseosta Ruokolahti-Seuran kotisivuilta.
Kotiseutumuseo1.jpg

Yhteyshenkilö museolle: Erkki Huhtanen, +358 40 015 1485.
Kotiseutumuseo, Rasilantie 1, 56100 Ruokolahti. Katso sijainti tästä.

Ruokolahti-talo/Kesäkahvila Kaiku

Ruokolahti-Seuran omistama Ruokolahti-talo on rakennettu vuonna 1980 vanhan 1800-luvun talonpoikaistalon mittojen ja mallin mukaan. Pihapiirissä on ulkomuseoalue. Lue lisää Ruokolahti-talosta Ruokolahti-Seuran kotisivuilta.

Kesäaikaisin talossa toimii Kesäkahvila Kaiku, jota pitää Kulttuuripalvelu Kaiku.  Avoinna vain tilauksesta. Ruokolahti-talon varauksia ottaa vastaan Kulttuuripalvelu Kaiku, Virve Niiranen, +358 50 590 1583 tai Jari Niiranen, +358 50 590 1584. 

Kesäkahvila Kaiku/Ruokolahti-talo, Rasilantie 1, 56100 Ruokolahti. Katso sijainti tästä.

Ruokolahti-talo & Ruokolahti House  
Ruokolahti huset & Ruokolahti-Haus


Taideteos Soidin

Soidin_Kuva_TerhiÄijö.JPG 

Ruokolahti-Seuran, Kulttuuripalvelu Kaikun ja Ruokolahden Taideyhdistyksen yhteinen taideteos, Soidin, on nähtävillä Ruokolahden kotiseutumuseon takana olevalla nurmialueella. Materiaaleina teoksessa on käytetty vanhojen maataloustyökoneiden, kuten haravakoneiden ja aurojen, osia sekä Ruokolahden kunnan lahjoittamia kiviä, jotka toimivat jalustana. Teos on toteutettu Suomi 100 juhlavuotena ja se on osa Ulkomuseoalue eläväksi -kehittämishanketta.

Teoksen suunnittelijat:
Ruokolahden Taideyhdistys ry
Riitta Pellinen
Airi Havia
Pirkko Tuomainen
Markku Nurmi

Teoksen toteuttaja:
Antti Eerola

Taideteos sijaitsee kotiseutumuseon takana. 


Kirkonmäen ympäristö
 

Kirkonmäen nähtävyyksiä kehystää monipuolinen luonto. Hyvin hoidetut hautausmaat ovat osa Rantaharjua, joka suppineen ja suurine puineen on erinomaista ulkoilualuetta.

Ukonsalmi

Kirkonmäen tuntumasta avautuu näkymä Ukonsalmelle, joka on maisemallisesti Ruokolahden kauneimpia paikkoja.

Pappilanlahti ja Myllylampi

Kirkonmäen toista puolta ympäröi kaislikkorantainen Pappilanlahti. Lahden pohjukassa on vanha myllyalue, ja sen takana viehättävä Myllylampi.

Ruokolahden kirkonmäen opastukset

Kirkonmäen opastuksia tarjoaa Päivi Hienonen, +358 50 336 7815 
paivi.hienonen@netti.fi

Kulttuuripalvelu Kaiku Ky tarjoaa tilauksesta:

  • Kirkonmäen ja museoalueen opastuksia
  • Opastettuja retkiä luonto- ja kulttuurikohteisiin
  • Koko perheen seikkailuja (Esim. Metsätonttujen Varpu ja Naava luontoseikkailu jne.)

toimisto@kulttuuripalvelukaiku.fi
Virve Niiranen, +358 50 590 1583
Jari Niiranen, +358 50 590 1584