Siirry pääsisältöön
Karoliina pitelee käsissään Sinisiipeä

Työttömästä tähdeksi - Karoliina

Maalari maalasi muraalia ja muita taideteoksia

Karoliina on ollut taiteellinen pienestä pitäen. Lapsuudenmaisemissa, maaseudun rauhassa, ei ollut paljon muuta tekemistä kuin piirrellä itsekseen. Kotona ei ollut piirustuspaperia, vaikka isä oli paperitehtaalla töissä, minkä vuoksi kaikki kirjojen sivujen reunukset ja muut pinnat, joihin oli mahdollista taiteilla, oli koristeltu Karoliinan piirtämin kuvin. 12-vuotiaana hän pääsi kesätöihin maalaamaan Simpeleen Kivijärven koulua, mikä oli mieleenpainuvan mukavaa hommaa.

Myöhemmin Karoliina kouluttautui maalausalalle, mutta työ, etenkin ulkomaalaus, on niin kausiluontoista, että vakituista työpaikkaa ei löytynyt ja se johti pitkäaikaistyöttömyyteen. Kunnan kanssa Karoliina pääsi tekemisiin, kun hänet ohjattiin Ruokolahden kunnan hyvinvointihaaste-ryhmään. Karoliina oli kuullut kavereiltaan hyviä kokemuksia ryhmästä ja meni sinne innoissaan. Kertomukset osoittautuivat paikkansa pitäviksi ja ryhmässä järjestetyt liikuntahetket ja kohtaamiset ihmisten kanssa sekä edes jonkinlaisen rytmin saaminen elämään olivat toivottuja edistysaskelia kohti täysipainoisempaa elämää.

Ryhmässä Karoliinan kyvyt huomasi kunnan työllisyyskoordinaattori, joka alkoi suunnitella Karoliinan taiteen tuomista kunnan julkisivuun kulttuuripalveluiden projektityöntekijänä. Samoihin aikoihin kunnassa projektinsa aloitti kuntakuvataiteilija Viivi Kiiskinen LAB-ammattikorkeakoulun hankkeella, johon päätettiin yhdistää Karoliinan työllistäminen ja osaaminen. Karoliina pääsi maalaamaan Pappilanlahden muraalia kesän ajaksi. Näin julkisen työn tekeminen oli jännittävää, koska niin moni ihminen näki teoksen valmistumisprosessin. Karoliinan panos muraalin valmistumisessa oli merkittävä, sillä vaikka kuntakuvataiteilija suunnitteli teoksen, maalasi Karoliina siitä ison osan.

Pappilanlahden muraalin lisäksi Karoliina on tehnyt oman muraalin päiväkodin parkkipaikan läheisen varavoimakontin kylkeen. Se työ on tosin vielä hieman kesken, koska ulkomaalauskelit loppuivat syksyllä. Karoliina aikoo kuitenkin viimeistellä teoksen keväällä. Karoliina on myös tehnyt kuntakuvataiteilijan suunnitelmien pohjalta pölyttäjä-irtoelementtejä, jotka asetetaan elävöittämään Pappilanlahden muraalia ja varavoimakonttia kesän ajaksi. Karoliina on myös ideoinut ja toteuttanut leijonataidetta kierrätysmateriaaleista suurille levyille, joita laitetaan tyhjiin näyteikkunoihin ja mm. kirjastolle näytille joulu- ja tammikuun ajaksi.

 Mitä tämä työ on merkinnyt sinulle?
- Olen saanut lisää rohkeutta toimia ihmisten kanssa ja lisää uskoa omaan tekemiseen ja omiin kykyihin, sekä saanut uusia kontakteja ja verkostoitunut kotikunnassa. Tämä oli elämäntehtäväni kesän ajan. Olen viihtynyt työssä paremmin kuin missään muussa työssä, jossa olen ollut tähän mennessä, Karoliina kertoo.

 Kunta haluaa tehdä työttömien osaamisen näkyväksi
Kunnan työllistämistoimenpiteet ovat määräaikaisia, eikä niillä voi työllistää pysyvästi, vaikka haluaisikin. Tavoitteena on kuitenkin esitellä työnhakijoiden monipuolista osaamista, antaa mahdollisuus hankkia työkokemusta ja toimia ponnahduslautana tulevaisuuden haaveille.

Karoliinan toiveena on työllistää itsensä yrittäjänä.
Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä syntyi havainnosta, ettei itselle sopivaa työpaikkaa ole todennäköisesti olemassa, vaan yrittäjyys olisi paras tapa tehdä työtä omannäköisesti. Karoliinan mielessä pyörivät niin vanhojen rakennusten restaurointi, aktivoivat taideteokset koulujen pihoille kuin taiteen yhdistäminen jokapäiväiseen elämään ja käyttöesineisiinkin.